24 maj 2008

Fetto, någon slags beskrivning

Fredag 23:00 Några välklädda Fetton vrålar osammhängande, förmodligen något internt skit medan de krossar glaset på en spårvagnskur. Utan att börja fundera i termer runt olika tänkbara beteendemekanismer så bestämmer jag mig genast för att publicera detta trots tidigare tveksamhet:

Vi är lustiga här på västkusten, döper problem till Fetto hit och Fetto dit och sandbagar med påstådd medvetenhet. Men det skedde till stor del för 10 år sedan och idag är större delen av sendarna faktiskt för fantasilösa namn (Mörten, Hummern, Red Bull och Skogsareten är nya exempel på detta) och korrekta gradförslag (flashbara 5+ och problem hårdare än 7a+ mm).

Har vi som gett namn till dessa Fettoboulders problem med feta människor? Nej inte alls, Fetto har inget med övervikt att göra. Är du chockad över detta så är det du som har problem. Här lite information om vad som menas:

Under Hönöboomens era möttes två intressegrupper ute i skärgården och misstycke uppstod. Sendare på ena sidan och birasnubbar på andra. I den vevan uppstod Fettot som ett namn på den störande åkomma vi kommit att förakta. Ursprunget till följande text hittades på en diskett med gammalt senditmaterial och som nu är remastrad, uppdaterad och utgiven efter övertalning. Ja det är i alla fall en person som tycker att den är läsvärd. Och visst är det äkta oldshool senditfeeling:

Det som kännetecknar Fettot är vanligtvis att denna påverkar sin omgivning negativt genom att vara högljudd, modemedveten och grabbig. Fettot är uteslutande av det manliga könet och symtomen debuterar oftast i samband med körkort, systemetålder och fint väder. Lokalt finner man symtom redan nere i mopediståldern. Åkomman tycks uppstå utan förvarning. Berättelser om personer som vaknar upp en morgon och plötslig inser att Mix Megapol faktiskt spelar ens favoriter och att reklambladet med stadsjeepar är mer läsvärt än morgontidningen är ganska typiska. Sedan är det vanliga att det dagliga livet påverkas genom en tilltagande lust att klä sig i vita jeans, vara högljudd i grupp och kasta ölburkar. De kraftigaste symtomen inträffar normalt under sommaren och oftast i närheten av härligt glittrande vatten. Det finns många olika symtom men i regel krävs det gruppaktivitet och inslag av omåttlighet för att klassas som Fetto. Exempelvis är en person som besöker bilhandlaren för att kolla in senaste modellen är i regel fullt frisk medan fem grabbar som besöker flera bilhandlare i samma syfte är obotliga Fetton.

För en sendare är just bilhandeln lätt att undvika, där finns ju inget att senda! Men syftet är att beskriva och samt att förebygga. Vem som helst kan bli drabbad och för att identifiera riskerna för den etablerade sendaren bör du läsa igenom följande och svara ärligt, gärna tillsammans med någon som känner dig

Varningssignaler på att du ligger i riskzonen kan vara:

· du lyssnar redan på reklamfinansierad radio
· du förlägger midsommarens sendar-sessionen till Smögenbryggan
· du blir irriterad på framförliggande i ditt scorecard
· du tar på dig fritidskläder när du ska ut och klättra
· du har fått större biceps medan tekniken blivit sämre
· du måste ticka upp allt som går att hålla i/stå på
· ett sug efter att äga ett par vita jeans

Känner du igen dig i minst tre av dessa klassiska Fettosymtom är du illa ute:

· du har tribaltattoo/taggtråd
· du brukar köpa champagne på nattklubb
· du lämnar engångsgrillen i naturen utan att tänka två
· du säger ”ut med grabbarna”
· du har bluetoothmojäng i örat
· du spelar nätpoker
· du köper Aftonbaladet/Expressen
· du har vita jeans

Efter denna exposé i fördomens underhållande värld så undrar nu läsaren eventuellt varför Sendit störs sig på dessa uppenbarligen jobbiga djävlar. Det är inte bara fördelar med bra klättring i en bedårande vacker kustmiljö, den vackra naturen lockar tyvärr fram det värsta hos en del, så pass att de blir Fetton. Förvisso lätta att undvika genom att krypa in under ett block ute i murriga skogen men det är inte aktuellt. Vi respekterar att gänget vill ut och bira loss i skärgården och så länge de inte öser discorefränger över nejden och lämnar skräpet kvar så är det lunga. Vårt romantiska sendarfokus är verkligen lättstört. Glad sommar!

1 kommentar:

Anonym sa...

The 90's - ett försvarstal