18 juni 2008

Något om gradkultur

Banne om inte suget är på väg att knäcka mig. Bara lite lite litegrann. En gång är ingen gång men två gånger är två gånger för mycket sa socialsekreteraren ståendes i mitten av en ring sinnesslöa högstadiumselever. Men två gånger finns inte innan en gång. Prova har inte tagit livet av någon - eller? Psykos direkt, kriminalitet och våld - eller? Osäkerheten är ett tecken på lyckad contraverksamhet. För tonåringen ligger frestelsen i gruppen, för den vuxne ligger motivet i att ansvaret har jag och jag vet vad det handlar om. Har ju rest en del och sett en del - beachparty i Thailand, gratiscampen i Fontan, baren i Riglos/Suriana eller varför inte Bohusstugan. Där är det en livsstil långt ifrån mörka och destruktiva miljöer. Mer knutet till Livet än Döden. Som mycket annat är den en fråga om attityder, kunskap, kultur och sociala och samhälliga faktorer. SENDIT är softa, liberala sökare men här har vi bestämt hållit upp stora stoppskylten.

Varför funderar SENDIT på en kappvändning? Vilken mekanism är avgörande för att rättfärdiga den förlorade kontrollen? Till viss del är det gemenskapen som lockar - att samlas runt ett intresse som genererar mängder med sköna subjektiva upplevelser som vi försöker jämföra, diskutera, analysera. Vi garvar och häpnar åt varandras sköna ticks, vi förargar oss över andras diss och vi tar avstånd från obehagliga idioter som puschar för skrämmande nya varianter som dessutom är, eller i alla fall försöker se ut som ofarliga saker som är framtiden. SENDIT känner suget att ta del av gemenskapen. Känna ruset där vid lägerelden efter en skön dag på klippan. Kanske garva oss till träningsverk när någon överdrivet animerat går igenom ett problems alternativa och mer humoristiska sekvens till taktfasta rytmer.

Ta bort det och gemenskapen bleknar likt solbrännan framåt hösten. Ta bort det och vi blir tysta. Ta bort det och vi längtar. Ta bort det och vi försöker hitta rätt på andra sätt. Vissa klarar av det medan andra går under. Drömmen om ett kontrollerat bruk är oftast just en dröm. Historier om användare som har total kontroll är vanligare än användare som verkligen har kontroll. SENDIT tror på kontroll. Livet är inte roligare utan, vi kan inte ha roligt utan. Vi kan inte ha lika roligt utan. Vi böjer oss i pardon med knäppta händer och pressar hest fram:

GE OSS EN GRAD FÖR HELVETE!

4 kommentarer:

Anonym sa...

Varsågod: 7C+

Anonym sa...

Tack!

/J

Anonym sa...

Tala för dig själv, du har ju alltid jagat dem.

Jimbob sa...

Helt rätt. Se orden som en bortförklaring av ett inbillat oberoende även om jag själv skulle välja att säga En aktiv beteendeinriktad strategi (göra något positivt av det hela mm).

Brööl!