30 oktober 2008

Arkivet: Wearing purple

En figur posar mer än klättar vid Lyse Kyrka maj -93. Lila fleece , lila tights och säkert en lila t-shirt med "climb more work less" tryck (dmm var alltså inte först). Varför jag väljer att visa min lila period är enbart av taktiska skäl -bättre att hänga ut sig själv först och andra sen. I arkivet finns några överaskningar. Stay tuned.

Taket ligger på blocken under För svårt för Rune i Lyse och vad jag minns så fanns det grepp hela vägen. Någon som varit där och kollat? Något att ha? Sendable?

Kultur:
Det finns biljetter kvar till Spiritualized nästa måndag (gbg):

27 oktober 2008

Arkivet: Sendarspelet

Jag vet inte var Sendarspelet tog vägen. Åkte det i soporna eller hamnade det i bokhyllan där i Larchant? Denna vecka hösten -97 var fan den sämsta fontantrippen någonsin, regn och elände. En kväll ropade någon att det var "fuckin starbright" och vipps sopades dekadensen undan för drömmar om friskt soligt väder, för att åter plockas fram på morgonen när drömmarna försvann i grått väder. En dag som faktiskt var riktig bra slutade med ett pajat korsband och valiumdrömmar. En annan med Parismiddag.

- Ett, två, tre, fyra... Nej inte sandbagrutan!
- Haha! Nu får du stå och skava i 6 omgångar.

- Ett, två, tre... Åh ett Tickkort: Din talang uppmärksammas av localsen. Du blir bjuden på grillfest hos Jacques. Hoppa fram 10 steg.

En nyblonderad Coach reser sig i affekt när Hasse flyttar tillbaka hans pjäs några steg. Dåvarande Linköpings posset Krille Eriksson, Johan Lindvall å jag håller andan i väntan på att våldet ska börja.

24 oktober 2008

Alla vinner

Vi diskuterade grader ur ett marknadsföringperspektiv härmedagen.

- Aha vilket problem! Så fiiint! Grymme!
- Synd att det ligger helt själv.

- Förvisso men det gör Vita lögner, Ghetto sprickan mfl oxå.

- Ja och folk åker dit.

- Visst.


Vad skulle du göra för att pusha ett superfint problem maximalt? Alla utom Mammut är faktiskt intresserade av att visa upp sin baby.

- Jag skulle sätta airbagga. En 7b som ganska snart sjunker till 6c kommer att locka mer folk än en 6c som stiger till 7b.
- Varför?

- För att den stått som 7b.

- Men den är ju inte hårdare än 6c!

- Du. 8 av 10 sender inte 7b, men sender de en 6c som stått som 7b så har de praktiskt taget...
- ... sent en 7b.
- Precis!

-
Nice mannen!
- Så skulle jag göra. Plus ett bra namn som folk kommer ihåg. Något speciellt något fyndigt.

- Räktrålarn, Exploding Fist eller Arkiv x.

- Never!

- Emo-boy gets fucked in bar by rockers watched by tied up
impressive girlfriend.
- Lysande!
- Klassikern är annars att sätta sitt eget namn på problemt. Runes arete, Bills slabb, Bengts send etc.
- Tidlöst.

Således:

- En sandbag lockar få starka, en airbag lockar alla!
- Yeah!


23 oktober 2008

Animal (fuck like a beast)


Walker visar hur lätt det kan vara.

21 oktober 2008

Lite trött

Huden slut, kaffet slut, orken slut, lusten slut, Frolic slut. Längtan till ett varmt bad, varm mat och kärlek.
-
nu blir det lugnt ett tag
framöver
-
sendit and out




20 oktober 2008

Blown away, Tjörn


Hasse greppar gubbflinten på Blown away assis ~6c+.

18 oktober 2008

Oscars problem, Östra Sjukhuset



Le Joel har inga problem på Gbg´s senaste förortsproblem.

17 oktober 2008

Utvecklingssamtal

Ett yngel sa att han hade sin första 9:a inom räckhåll. Talangfull och proppad med energi och helt aningslös om gamla tiders sendarkarriär där det skulle börjas med att gräva sig uppför 4:or. Har man väl börjar gräva så är det så kul att andra möjliga vägar till högre nivåer blir till något icke existerande. Som att bli intresserad av en ny motionsform, köra inomhus 5 dagar i veckan under vintern, komma ut i april och on-sighta 7+ som första led och sedan i slutet på augusti veta allt om dogging, open hand, andning och Hiltis sortiment till exempel.

- Shit asså, du måste klättra hårt?
- Nja det vill jag inte säga.
- Så länge som du hållt på!
- Conditions of the time.

Det finns säkert andra anledningar. Om jag också vill klippa ankaret på 9:or, vad är bättre än att börja med ett utvecklingssamtal? En titt på grafen avslöjar att något är fel. Finns det något annat som är viktigare än sendning?

Ynglets gröna sendarkurva är inte alls konstig. Eller som vi som inte riktigt hänger med i tiden säger - out of the box sendning.

Självtest:

I stort:
Hur ser du på senaste sendarår?
Är målen för din sendning tillräckligt tydliga?

Sendarsituation:
Vad engagerar dig mest respektive minst i sendningen?
Vilka är dina starkaste sidor?
Hur kan du få ännu större nytta av dina starka sidor?

Vilka är dina svaga sidor? Hur kan dessa göras mindre svaga?


Borst och rensningsarbete:
Hur är ansvar i förhållande till befogenheter?
Hur är arbetsbelastningen och fördelningen av arbetsuppgifterna?


Relationer:
Hur är relationen till sendarna inom crewet?
Hur är relationen till sendarna inom hela communityn?

Hur tycker du stämningen är?

Hur är din och min relation, enligt dig?

Trivs du?

Utveckling:
Vilka behov finns för egen del, för crewet, för hela communityn?
Vilken feedback får du för sendningen?

Är du nöjd med sendningen?
Hur ser du på din sendning framöver?


Dagens låt:


14 oktober 2008

Sekvensbeefs bl.a.


Om du är intresserad om vad som har försiggått på den pad du köpte i somras så kolla in färska bloggen Fjällsport efter stängningsdags. Fina bilder från Norra Hönö, dvs Tjörn. John visade på god smak i och med Animal (Fuck Like A Beast) i helgen. Har du inte hittat till GB än så gör det och kolla in bilderna.

Sekvensbeefar bumlare emellan är kärlek. Crimp Martin sa härmedagen: "Jag föredrar ett bra steg på fel ställe än ett dåligt steg på rätt ställe". Så kan det vara. Och det önskvärda vore ju att experimentlustan uppmuntrades men oftast hörs det ett:

-Use the approved sequence dude.

Vilket normalt kontras med några väl valda:

-Din satans lösning är fan störd och ditt tokfula startmove med höger utsida är omöjlig för alla med normalastora fotknölar. Sen så är dina byxor otroligt fula. Du är från Power City va?

Vilket eventuellt betyder:

-Jag vill prova något annat. Jag är inte alls lika stark som du och jag är inte ens i närheten av att kunna smeara på formationen som du tycker är bästa steget. Kommer jag på en annan sekvens så kanske jag äntligen kan få ticka något som ger högre poäng. En sekvens för just mig. Det är synd om mig ändå.

Jag kör med det hela tiden. Min sekvens. Apindexet löser en del bekymmer och än så länge är det knäpptyst om att poängen bör justeras därefter. Menar förstås att poängen är av sekundärt intresse... Men om jag skulle vara intresserad av att få officiella poäng? En checkbox på scorecardet för hur lång man är vilket skulle sortera bestigningarna efter längd och grad. Alla som är 185cm, räck upp en hand om er första 7a i Font var Corto maltese. Och alla ni har tickat den som 7a? Just det, jag tycker vi har jobbat på rätt bra ändå. Sköna poäng va. Lite som att hitta en varm jacka på extrapris. För vem skulle komma fram till ett knippe +185are och påpeka att graden måste justeras neråt?

-Tryck ner snubben i burrito-paden och rulla ut honom på E4:an.

Och sen en box för vad som ryms mellan tumme och pekfinger för att balansera upp det hela -tioåringar som tickar crimpiga 5:14:ons bara för att deras minihänder kan matcha på alla grepp är klart icke godkänt. Hur vore det om Frölundas målvakt skulle ha jätteklubba och en plock stor som en spinnaker? Klart det blir lättare att vinna.


Kul YT-klipp:




13 oktober 2008

Fina 6a:n, Häller

Marie etablerar sig för det långa startmovet på nordens bästa Fina 6a:n, Häller.

12 oktober 2008

I morrn smäller det.

Imorrn smäller det i de södra delarna av landet. Kommer drevet åt ditt håll kan det vara bra att veta var du ska sätta sticken någonstans. Sitter det Jakt Pågår-skyltar nära ditt spot, ta det vajert och håll dig till mänskliga ljud.

10 oktober 2008

H.H Slab Clinic

Häggqvist, Henriksson & Jutfelt dissar och hissar i vanlig ordning. Denna dag i Brattås.

09 oktober 2008

Slabbdyno, Buel & Kultur III

Begreppet Slabbdyno har varit på modet ett tag nu. Inte som ett namn på ett specifikt problem, mer som namn på många problem av samma sort -mindre brant vägg med hopp från grodposition (oftast som alternativ till kass teknik). Det intressanta i sammanhanget är den transformation slabben genomgått. Förr var slabben en slabb, nu är slabben till och med överhängande på sina ställen. I Gbg´s repguide har detta förekommit sedan den blev orange, större delen av Utby och Fjällbo är svaaktigt. Säg det till din polare som precis backat av Mircas. Roten till slabbdynon finns hos crimp. Den före detta slabbfalangen där undertrycker sin lust för överhäng genom att tilta gränserna för slabben. Att inte erkänna sportfettot i sig är att fösa problemen framför sig.

Ola tror han är hemma på Buel, Brattås. En slabb utan dyno.

Att inte sportklätterlägret anammat slabbdyno är förvånande. De brukar av tradition göra sig lustiga över alla tradtomtar som kämpar för livet på facila sprickor. "Friends don't let friends climb slabs" var ett populärt uttryck för 15 år sedan, texten kunde t.ex. läsas på en plyfaskiva nedanför branta Råsklippan. Vem den riktade sig till är oklart, det hade varit bättre om den låg klippan vid svaiga Silverberget. Men de hade väl fiender så det räckte. Och små kritpåsar. Raz repeterade förövrigt Chasing the dragon 8a i Mellby helt nyss. Numera med stor kritpåse. Grattis till Stefan, och till Lill-Mangan som ser ut att få behålla sina 1000 poäng.

8as rulle om Varianthysteri var droppen. Numera anser jag att klättrare är precis lika töntiga som geocachingtöntarna. Det var på tiden antar jag. Vore helt åt skogen om jag bara antar att alla på spårvagnen ser mig som en cool sendare där jag står med pad och teleskopskaft med fastskruvad tandborste, beredd på att gnugga nyturer.

Kultur III

Låtar som får mig att hoppa på förfesten är inte alltid lämpliga. Ett bra skruvat exempel är Sleater Kinneys stänkare The Fox. Väljer en annan låt nästa gång.

Veckans lista: Mogwais The hawk is howling, Shearwaters Rook & Dungens 4.

Veckans örhänge: Mc 900ft Jesus


08 oktober 2008

Hopp i Brattås

I bought her a dozen snow white doves
I did her dishes in rubber gloves
I called her Honeybee, I called her love
But she just still didn't want to
She just never wants to. DAMN!


I've got the No Pussy Blues.


Nästa gång blir annan taktik. Ska visa musklerna, kamma mittbena, stoppa en Mont Blancpenna i bröstfickan och inte fisa. (foto ola)

06 oktober 2008

Fabben vs Doomen

Simons Bygg med Coach Mangan har byggt nytt på Klätterdomen. Ett par hundra kvadrat highballs samt:

”Efter tradklättrarnas önskemål bygger vi en jamspricka genom den nya grottan.”

Det där med jamfest på trä har fortfarande trogna fans. En jämförelse med basket känns här bra då det i båda fall handlar om ljusskygga typer som tränar på udda tider, har svårt med nyrekrytering, har höga skor och krokig hållning. Sporterna finns som skoj aktivitet i förbifarten och de seriösa när en dröm att få visa upp sin sport för fullsatta arenor och inte behöva jobba heltid för få det att gå ihop.

Fabben vs Doomen

Två gym i stan och din form är dålig. Du tittar ner på dina händer och ser hel hud, inte ett spår av flappers och handjam, bara len och fin hud. Det är inte bra och det måste bli ett nytt träningskort. Du knallar in på gymmet och drämmer en sedelbunt i disken. Men i vilken disk? Vet du det så har du gjort ett val utifrån vad det nu kan vara. Du har kanske gjort ett mycket dåligt val. Klagar du titt som tätt på att formtoppen aldrig kommer, att underarmarna är smala som tulpanstjälkar, dead hang är svårt, att Grodans inte blev gjord i år heller så bör du minsann ta en funderare på om ditt val är värd all svett. Lär känna det andra alternativet!

Först skall det sägas att äntligen finns alternativ i rikets Första sendarstad*

Läge: Fabben ligger ett stenkast från Liseberg, Universeum, Scandinavium och Ullevi om du nu inte vet det. Bra för dig som är på besök och inte vill flytta bilen mellan Gbgs Big Five eller att ha möjlighet att dra på ett campuspass medan ungarna hejar hockey. Doomen i utkanten av Gamlestan lockar med gratis parkering för den som hellre lägger pengar på bensin än cityparkering. Replaget som utan förvarning blir snuvad på torr Utbygranit har inte mer än en minut till Doomen. Glöm dock inte att stoppa i en kritboll i påsen. Vinst till Fabben för bekvämt cykelavstånd. Åker du bil och kommunalt vinner båda.

Lokal: Fabriksgatan en novemberkväll – du förbannar mörkret och gatans vattenfyllda ojämnheter. En grå ståldörr i en smutsig fasad är din räddning undan mörkret. Fabben har rätt attribut för att tas för en skum boxningsklubb där slag under bältet är vanligt. Fabben är ett ställe att uppfostras på. Lättviktare och sluggers har kommit och gått genom åren och dagens stjärnor är praktiskt taget uppväxta i motlutet. De gamla lokalerna med pelare, vinklar och vrår skapar roliga klättring med också kollisionsrisk. Se uppåt när du passerar! Doomen är i allt ett bygge med pondus som lockar fram rak hållning och dyrkan för fosterlandet, ty denna lokal var en gång under arméns förvaltning. Doomen är nytt och fräscht och har öppen planlösning. Taket som bitvis är av glas släpper in ljus och frisk luft, plus att du kan spana in fiskmåsarnas sexliv på nära håll när du klippt ankaret. Kviberg KK huserar här och framtida landslagsstjärnor kan du se redan nu. Doomen vinner lokalfighten.

Service: Fabben satsar på gott kaffe och intimt häng i gamla soffor medan du på Doomen kan slå dig ner vid eget bord och ägna all uppmärksamhet åt artikeln i senaste Berghsport. Fabben som ett tillhåll för ilskna sendargäng är passé. När du som ny kom dit för 10 år sedan och började träningen med att fråga efter växel till parkering fick du höra att du var en storlagen idiot. Nu är det hej och välkommen men vi kan tyvärr inte växla. Proffsigt och trevligt. Doomen har ej upplevt de hastiga förändringar som kan uppstå inom communityn. Om det verkligen skulle påverka servicen är knappast troligt för Doomen är genomgående proffsigt och familjen Högström kommer inte att odla getskägg och bära basebollkeps bak och fram bara för att trenden i England råkar vara sådan. Behöver du gear så har Fabben fullt utrustad butik medan Doomen har standardkittet. Ingen etta eller två här. Kärlek och trivsel är praxis överallt i Götet.

Miljö: På Fabben finns inga skyltar som ber dig att undvika parfym och starka dofter med hänsyn till astmatiker och allergiskt lagda personer. Lokalen är svårstädad och dammlagret bakom väggarna är tjockare än mattorna framför. Doomen är nybyggt och av den anledningen fräscht, och det ska de väl ha cred för. Under rubriken Miljö hamnar även soundsystem och stämning. Fabben har en livlig skara sendare som tränat hårt ihop länge. Är din ambition att bli bängstark och ticka hårda problem ute i verkligheten är det hit du ska. Träningen sker till varierad musik av det bättre slaget. Dock är Åkes H&M soul ett observandum. Doomen är lugnare, vilket till stor del går att härleda till replagets parvisa struktur. Musiksmak är en högst personlig affär men vem som med hela handen pekar mot traven av Roxettesinglar är okänt, kanske är det Lill-Mangan själv. Denna aningslöshet om sambandet mellan musik och träningresultat är förbluffande. Doomen är dock vinnaren om vi bortser från balladerna. Men visst har äveb Fabben pinsamheter. Färgsättningen har under alla tider varit lustig och helt ur tiden.

Rep: Fabben har en mix av nytt och gammalt. Titta upp i taket i boulderdelen och du ser spår av leder! I holken som uppstod när stora svat spikades upp finner du det sämsta av dåtidens bästa, vertikalt med mantlingslåda och strukturfärg som ger infekterade sår om du råkar få en rispa. Ute iden den gamla båtmotorverkstaden som förvärvades för några år sedan finns moderna strukturväggar som lockar fram svår mjölksyra trots sin vid första titten blygsamma höjd. När det gäller repklättring är dock Fabben efter Doomen när det gäller utbud, höjd och antal leder. Kreativiteten hos respektive ledsättare kan förbättras. Det går här att slipa på variationen, framförallt på de lättare turerna som inte bjuder på större tekniska variationer. För den som har ambitioner på att bli uthållig så är emellertid Doomen oöverträffligt.

Boulder: Nu innan Doomens nya skapelser har fått färg så är Fabben vinnare. Rent historiskt har Fabben anor. Det var här Seb Grieve, Leo, Isabella mfl imponerades av olika tortyrredskap i nordisk furu signerade coach Lindstedt. Har du sett nuvarande trärum så förstår du att det är här är en powerfabrik. Utmanade väggar som främjar utvecklingen av sendning på vägg och lätt motlut finns i mängder men även en finger, hand och off-widhtspricka for good measure. Och sportgrotta såklart. Doomen har en lekfull svamp med friktion. I övrigt lite av allting. Boulderingen på Doomen matchar repklättringen fint och gissning är att det är här nästa revolution inom sendarträning kommer att finnas (coach Mangan igen). Fabben is king.

Special: Nyss nämda trärum på Fabben är fortfarande spjutspets. Och placeringen strax utanför omklädningsrummen är helt perfekt för att hålla antalet klättrare på en lagom nivå. Men som sagt, Doomen är på gång. Saids 9b linje uppför Doomens Volxkopia kan ses som specialträning med inriktning mot power-endurance. Fabbens plexiskärvor för att göra dig redo för Golden Feets dippkrimpar är dock borta. Special på båda.

* Gbgs tredje gym Fysiken som en gång claimade Sveriges bredaste vägg ingår inte i följande fördjupning.

01 oktober 2008

Kanten utanför grottan


Sten-Åkes granne på kalasfina Kanten utanför grottan, Häller.