06 oktober 2008

Fabben vs Doomen

Simons Bygg med Coach Mangan har byggt nytt på Klätterdomen. Ett par hundra kvadrat highballs samt:

”Efter tradklättrarnas önskemål bygger vi en jamspricka genom den nya grottan.”

Det där med jamfest på trä har fortfarande trogna fans. En jämförelse med basket känns här bra då det i båda fall handlar om ljusskygga typer som tränar på udda tider, har svårt med nyrekrytering, har höga skor och krokig hållning. Sporterna finns som skoj aktivitet i förbifarten och de seriösa när en dröm att få visa upp sin sport för fullsatta arenor och inte behöva jobba heltid för få det att gå ihop.

Fabben vs Doomen

Två gym i stan och din form är dålig. Du tittar ner på dina händer och ser hel hud, inte ett spår av flappers och handjam, bara len och fin hud. Det är inte bra och det måste bli ett nytt träningskort. Du knallar in på gymmet och drämmer en sedelbunt i disken. Men i vilken disk? Vet du det så har du gjort ett val utifrån vad det nu kan vara. Du har kanske gjort ett mycket dåligt val. Klagar du titt som tätt på att formtoppen aldrig kommer, att underarmarna är smala som tulpanstjälkar, dead hang är svårt, att Grodans inte blev gjord i år heller så bör du minsann ta en funderare på om ditt val är värd all svett. Lär känna det andra alternativet!

Först skall det sägas att äntligen finns alternativ i rikets Första sendarstad*

Läge: Fabben ligger ett stenkast från Liseberg, Universeum, Scandinavium och Ullevi om du nu inte vet det. Bra för dig som är på besök och inte vill flytta bilen mellan Gbgs Big Five eller att ha möjlighet att dra på ett campuspass medan ungarna hejar hockey. Doomen i utkanten av Gamlestan lockar med gratis parkering för den som hellre lägger pengar på bensin än cityparkering. Replaget som utan förvarning blir snuvad på torr Utbygranit har inte mer än en minut till Doomen. Glöm dock inte att stoppa i en kritboll i påsen. Vinst till Fabben för bekvämt cykelavstånd. Åker du bil och kommunalt vinner båda.

Lokal: Fabriksgatan en novemberkväll – du förbannar mörkret och gatans vattenfyllda ojämnheter. En grå ståldörr i en smutsig fasad är din räddning undan mörkret. Fabben har rätt attribut för att tas för en skum boxningsklubb där slag under bältet är vanligt. Fabben är ett ställe att uppfostras på. Lättviktare och sluggers har kommit och gått genom åren och dagens stjärnor är praktiskt taget uppväxta i motlutet. De gamla lokalerna med pelare, vinklar och vrår skapar roliga klättring med också kollisionsrisk. Se uppåt när du passerar! Doomen är i allt ett bygge med pondus som lockar fram rak hållning och dyrkan för fosterlandet, ty denna lokal var en gång under arméns förvaltning. Doomen är nytt och fräscht och har öppen planlösning. Taket som bitvis är av glas släpper in ljus och frisk luft, plus att du kan spana in fiskmåsarnas sexliv på nära håll när du klippt ankaret. Kviberg KK huserar här och framtida landslagsstjärnor kan du se redan nu. Doomen vinner lokalfighten.

Service: Fabben satsar på gott kaffe och intimt häng i gamla soffor medan du på Doomen kan slå dig ner vid eget bord och ägna all uppmärksamhet åt artikeln i senaste Berghsport. Fabben som ett tillhåll för ilskna sendargäng är passé. När du som ny kom dit för 10 år sedan och började träningen med att fråga efter växel till parkering fick du höra att du var en storlagen idiot. Nu är det hej och välkommen men vi kan tyvärr inte växla. Proffsigt och trevligt. Doomen har ej upplevt de hastiga förändringar som kan uppstå inom communityn. Om det verkligen skulle påverka servicen är knappast troligt för Doomen är genomgående proffsigt och familjen Högström kommer inte att odla getskägg och bära basebollkeps bak och fram bara för att trenden i England råkar vara sådan. Behöver du gear så har Fabben fullt utrustad butik medan Doomen har standardkittet. Ingen etta eller två här. Kärlek och trivsel är praxis överallt i Götet.

Miljö: På Fabben finns inga skyltar som ber dig att undvika parfym och starka dofter med hänsyn till astmatiker och allergiskt lagda personer. Lokalen är svårstädad och dammlagret bakom väggarna är tjockare än mattorna framför. Doomen är nybyggt och av den anledningen fräscht, och det ska de väl ha cred för. Under rubriken Miljö hamnar även soundsystem och stämning. Fabben har en livlig skara sendare som tränat hårt ihop länge. Är din ambition att bli bängstark och ticka hårda problem ute i verkligheten är det hit du ska. Träningen sker till varierad musik av det bättre slaget. Dock är Åkes H&M soul ett observandum. Doomen är lugnare, vilket till stor del går att härleda till replagets parvisa struktur. Musiksmak är en högst personlig affär men vem som med hela handen pekar mot traven av Roxettesinglar är okänt, kanske är det Lill-Mangan själv. Denna aningslöshet om sambandet mellan musik och träningresultat är förbluffande. Doomen är dock vinnaren om vi bortser från balladerna. Men visst har äveb Fabben pinsamheter. Färgsättningen har under alla tider varit lustig och helt ur tiden.

Rep: Fabben har en mix av nytt och gammalt. Titta upp i taket i boulderdelen och du ser spår av leder! I holken som uppstod när stora svat spikades upp finner du det sämsta av dåtidens bästa, vertikalt med mantlingslåda och strukturfärg som ger infekterade sår om du råkar få en rispa. Ute iden den gamla båtmotorverkstaden som förvärvades för några år sedan finns moderna strukturväggar som lockar fram svår mjölksyra trots sin vid första titten blygsamma höjd. När det gäller repklättring är dock Fabben efter Doomen när det gäller utbud, höjd och antal leder. Kreativiteten hos respektive ledsättare kan förbättras. Det går här att slipa på variationen, framförallt på de lättare turerna som inte bjuder på större tekniska variationer. För den som har ambitioner på att bli uthållig så är emellertid Doomen oöverträffligt.

Boulder: Nu innan Doomens nya skapelser har fått färg så är Fabben vinnare. Rent historiskt har Fabben anor. Det var här Seb Grieve, Leo, Isabella mfl imponerades av olika tortyrredskap i nordisk furu signerade coach Lindstedt. Har du sett nuvarande trärum så förstår du att det är här är en powerfabrik. Utmanade väggar som främjar utvecklingen av sendning på vägg och lätt motlut finns i mängder men även en finger, hand och off-widhtspricka for good measure. Och sportgrotta såklart. Doomen har en lekfull svamp med friktion. I övrigt lite av allting. Boulderingen på Doomen matchar repklättringen fint och gissning är att det är här nästa revolution inom sendarträning kommer att finnas (coach Mangan igen). Fabben is king.

Special: Nyss nämda trärum på Fabben är fortfarande spjutspets. Och placeringen strax utanför omklädningsrummen är helt perfekt för att hålla antalet klättrare på en lagom nivå. Men som sagt, Doomen är på gång. Saids 9b linje uppför Doomens Volxkopia kan ses som specialträning med inriktning mot power-endurance. Fabbens plexiskärvor för att göra dig redo för Golden Feets dippkrimpar är dock borta. Special på båda.

* Gbgs tredje gym Fysiken som en gång claimade Sveriges bredaste vägg ingår inte i följande fördjupning.

6 kommentarer:

Glenn sa...

Fast så länge bägge gymmen så totalt nonchalerar sina kunder och inte underhåller leder, problem och städning (hur kan fabben egentligen få hålla öppet, hallå miljöförvaltningen, här har ni något att bita i!) så förlorar de bägge två big time! Bygg några nya leder/problem varje vecka för bövelen, slök*kar!
Sen är det ju toksynd att det nya träbygget på Doomen inte verkar bli något, pinsam byggmiss!

Jimbob sa...

Det skulle kunna skruvas mer, helt korrekt.

Hörde att de skulle satsa pengarna på espressomaskin och bollhav istället för madrasser. Klart bättre än trärum!

Anonym sa...

Problemskruvandet är den stora skillnaden mellan göteborgs och stockholms gym. Här i göteborg blir man glad den månaden man får ett nytt problem att testa, i stockholm blir man förbannad om man tvingas hitta på egna.

Jag gillar klättergötelaborgen egentligen men musiken förstör. Lugna favoriter ger inte mig några kickar direkt. Så det får bli gamla sunkfabben ett tag till. Jag önskar att någon driftig kunde bygga ett bra centralt bouldergym där det skruvas nytt!

/FRedrik

Jimbob sa...

Kan det vara så att Gbgnostalgin spritt sig till klätternivå? Rör ingenting! Receptet: lägg ner Volvo, skruva nya problem och måla om Liseberg.

Sthlm har alltid haft svårt att sitta still.

Robert sa...

Måste ändå inflika, till doomens försvar, att musiken iaf till hälften faktiskt är mer än lyssningsbar. Men det förefaller dock oftast infalla då de yngre familjemedlemmarna står bakom disken.
Har vart på Fabben då det spelats den mest vedervärdiga technon (obs. kan inget om den där dunkadunka-musiken).

Jimbob sa...

Det finns skivor som det står SendarMix vol... på bakom disken. Har du tur får du en spark i baken av både Mission of Burma och Fugazi. Go send Go.