31 maj 2008

Terminsavslutning och gråtmild...

... som jag är så här dags efter ett par brews med klasskamrater så finns det bara två saker som spelar roll i hela världen: en rörande version av Den motherfucking not sendeble blomtertid nu kommer på elpiano och ett häpnadsväckande på pricken citat från Andreas Baek från en sedvanlig debatt på 8a:

"Glöm inte att den enda riktig sanna klättringen är tradklättring on-sight! Allt annat är övning."

Och med det kan jag går jag till sängs med ett leende och förväntningar på våta drömmar om fist-jam och sommarsvettig ryggtavla. Och för att slå hål på denna emotionellt stinna romatikbubbla levererar sendit en strip inom det senaste bastubadet inom klättring, lätt inspirerad av denna ögonöppnare från Climbingpics + övrig sendarblogsfär:

"
Klättring må vara en primitiv sport, men är en potent grogrund för djupa/grunda/komplicerade/banala tankar och diskussioner. Om man under senaste fem åren antecknat alla bisarra/intressanta/världsomvälvande ämnen som behandlats bland karbiner och madrasser hade resten av mänskligheten häpnat inför den kreativitet & kraft som dväljs bland blocken."


Haha, skrock, skrock. Fa är som sagt det senaste hot stuff inom den relativt smala genren klättring. Smal i jämförelse med fotboll och hockey, smal i jämförelse med framgångar i curling och kanot, smal i jämförelse med lijfstajl Paris-Dakar soloisten. Och det är väl bra. Nu när jag ändå har nämnt worldsporten fotboll; visst är det rart av GP och ägna 2 uppslag dagligen om EM-lagets uppladdning i Ljungskile med komplett cover på deras aktiviteter - här åker de Ribfettobåt, här spelar de poker och så här ser deras frukostresturang ut. Inget fel i det men lätt kritik bör ändå framföras för... Vänta lite nu. Förlåt. Jag gjorde det nästan igen- jag var nära på att dissa landslaget och deras tänkta guldmedalj men så är det inte alls. Fotboll är grymt! Tjohoo! Jag lovar att bänka mig så länge Zchlatan levererar. Burp!

Var var jag? Smal genre ja. Hmm, har faktiskt glömt bort vad jag ville säga. Har hunnit göra några saker sedan nyss. Månne det vara en slags symbol för hetsig reaktion inför ett fenomen som låter alldeles för mycket eller om det möjligen har med total överexponering för stunden att göra? Och för att efter en halvlek bli nermejad pga total besvikelse från expertisen? Ungefär som att tävla i klättring och inte prestera trots en sagolik ligatitel i Fontan veckan innan. Tävla suger. Tack och lov att sendning aldrig kommer att bli mer än korpidrott.

29 maj 2008

SAD

SAD - Sendit Assessment Device. Aldrig har det varit enklare att bedöma en tick. Med ett set av SAD kan du snabbt bedöma bestigningen i din partners guidebok med en arkivfast och standardiserad stämpel. Orginalsetet innehåller följande:
 • Flash
 • Passed
 • Failed

Med SAD II ges möjlighet att göra tillägg till bestigningen genom ett unikt revolversystem. Bästa lösning för bedömning enligt lokal morallära. Kontakta oss för speciella önskemål som passar just er. 20% rabatt för de som tycker det var bättre förr.

 • TC (total commitment)
 • WMS (with morpho sequence)
 • WAS (without the approved sequence)
 • SSID (ersätter DAB)
 • RAT (ridiculous amount of tick marks)
 • CNS (claimed but nobody saw it)
 • WTF (with terrible foot work)
 • MPM (more pads then meters)


28 maj 2008

Sendbacterium sendrae


Sendra, (Andra namn: sendälska, Hansends sjukdom), en infektionssjukdom orsakad av bakterien Sendbacterium sendrae. Man räknar med att det finns ca 10 miljoner sendrasjuka i världen, främst i sticky länder med diskutabel utvecklingsnivå. Förr trodde man att sjukdomen var smittsam och obotlig och de drabbade isolerades därför i sendälskekolonier. Sådana kolonier existerar fortfarande, bland annat på västkusten Det har senare visat sig att sjukdomen relativt enkelt kan botas genom vilodagar. Bibeln omnämner sendälska flera gånger, men det är tveksamt om det är samma sjukdom som avses.

26 maj 2008

Boxvik

Strax efter nio står vi på parkeringen vid Boxvik på Orust. Är inte det imponerande så säg. Vi promenerar bortåt blockkaoset och Walker och jag spånar på om Boxvik kommer att generera problemnamn som Southpaw, Hopprep, Håkan Brock mm. Framåt lunch visar det sig att Boxvik även genererar namn med dragning åt logistik och spedition i och med Johans etablering av ”Sex laxar i en laxask” En lätt fyndig uppsyn kunde skönjas.

Johan Andersson på Sex laxar i en laxask

Herr Spång har Boxvik som sitt afterwork spot. Hade han inte delat med sig av sitt fynd så hade han förr eller senare blivit Gollumiserad vid någon hård sittstart för projekten och möjligheterna är otaliga och miljön är klassiskt sederande. Ett makalöst stenhav som för tankarna till Gloppedalsuret snarare än skärgården. Åsikterna om spotet är olika, min är att det är ett häftigt ställe med hårda linjer och vass klippa. Fräscha fingertoppar, många pads och en låda av Johans smakfulla kladdkaka är ett måste till nästa gång.

Fredrik Jutfelt har en taggig toppjugg för synen. Kolla in Niklas precisionsspot.

Walkers areteprojekt har stått emot två fighter, två matcher mot Apollo Creed. Nästa gång är det Clubber Lang som ska fightas. Sen Drago ovs. Men nästa gång sitter den, betan är biff och ilskan kraftfull. Om graden säger han W4, eventuellt W3 (den uppmärksamme märker att detta är första gången sendit nämner en grad på ett problem, personligt gradsystem men finns det något annat egentligen?). Hårt med andra ord.

1. Sendare är givmilda. 2. Ordinär bouldermiljö. Niklas beskriver miljön på ett par spots i STHML och vi begriper ingenting 3. Patrik drar sönder grepp, crashar och får ett par dingar.

Framåt eftermiddagen är vi många på plats. Le Joel, Helene, Omar, Ted, Ponta, Kim, Johan, Patrik, Niklas, Walker, Lina, Fredrik o jag. Förväntningarna på le Joel finns där men han sitter bara och fikar, ingen flashshow i armgång idag inte.

Är det Lina eller Walker som har fått fulbeta?

I bilen hem sätt det betyg på dagen. Bästa/sämsta problem samt utmärkelsen ris/ros. Sex laxar… blir mitt bästa, en vassa arete som sämsta för jag kom inte upp… Dagens ris går till den höga gravitationen och dagens ros som ursprungligen gick till the new spot ändras. Jag ger min ros till unge Patrik. Elitgymnast som han är så är han stark. Höjdpunkterna är hans urtoppningsmantling med armarna 1.5 meter isär och hans svar på frågan om han kan göra frontlevers – ”jag kan hänga så en stund. Jag kan även med en arm”. Jag vill se en utsträckt figure of four i romerska ringarna i London 2012.

Patrik Hagelin är nybliven sendare men tack vare sin gedigna gymnastikerfarenhet så vet han vad domarna vill se.

24 maj 2008

Produkttest vid Gult är fult

Sommarvärmen lockar fram törsten, så gör även kroppsarbete. En julklapp från i... julas har legat och väntat på ljummen afton sen i... julas. En neoprenbag från Built Ny med plats för sex kalla. Neoprenet fungerar som isolation mot oönskat klimat i fyra timmar enligt tillverkaren. Företagets koncept är nått i stil med " we aimed to create products that look as smart as they function. At Built, we believe form and function can go hand in hand." Sånt skitsnack imponerar inte på en sendare bara sådär. Nej här krävs det en produkttest.

Ett par bira i min Built Ny Six Pack Tote, skor och bucket och iväg på cykeln. Undan går det och min Built Ny Six Pack Tote ligger bekvämt i ryggsäcken. Jag känner inte någon kyla genom den tunna ryggsäcken vilket uppskattas då jag endast har en wifebeater på mig. Målet för mitt test är den senaste tidens ström av nya problem från Delsjöskogen. Mitt val blir blocket med problemet Gult är fult som ligger längs ridstigen strax nordost (?) om Bertilsons Stuga. Jag plockar ur en fortfarande kall tysk på 50 cl flaska men å andra sidan har det inte gått mer än 15 minuter sen jag for hemifrån. 50 cl flaskor är inget vidare, min Built Ny Six Pack Tote klarar inte av formatet trots god töjbarhet. Dragkedjan går inte att stänga vilket är mindre bra, burkar funkar, inte flaskor. Jag hämtar andan efter cykelspurten, kollar av toppen och ögnar fotsteg. Min Built Ny Six Pack Tote är perfekt förvaring för tomma flaskor. Vadderingen skyddar mot stötar å annat som lätt uppstår när sex 50cl har druckits upp i den varma solen.

Hejdlös posering på Gult är fult. En sko som birahållare är fortfarande bästa förvaringen för snabba skott.

Går bet på sittstarten. Hård som attan och jag bedömer att värmen spelar mindre roll. Det är ett powerryck och jag är inspirerad men svag. Gör någon slags halvlåg variant 4-5 gånger istället. Konsulterar min Built Ny Six Pack Tote för ladd inför en linje vänster om Gult. Ett kobrahugg från tvärspricka upp till cool sloper och flapperknopp. Lyckas ett par gånger att få kontroll efter hugget men mer än så blir det inte. Lågstarten från en kass tväris väntar åsså.Drar mig hemåt via torra, snabba stigar och väl hemma känns sista biran någorlunda sval fortfarande. Jag gör sedan som alla seriösa idrottsmän, stretchar musklerna och lyssnar på Isis. Sammanfattningsvis är jag nöjd med min Built Ny Six Pack Tote. Det är visserligen en till pryl att slarva bort men den fyller en funktion i och med återanvändbarheten med tomma glas, kylförmågan är helt ok för en session och vill man byta ut bira mot matlåda och banan så ger det utmärkt. Betyget hamnar på blyga 1 1/2 pentagram (sandbagbetyg men jag orkar inte ändra bilden).

NOTE! Min Built Ny Six Pack Tote är av fjolårsmodell. Nya modell ser annorlunda ut (ev. inte lika mångsidig).

Fetto, någon slags beskrivning

Fredag 23:00 Några välklädda Fetton vrålar osammhängande, förmodligen något internt skit medan de krossar glaset på en spårvagnskur. Utan att börja fundera i termer runt olika tänkbara beteendemekanismer så bestämmer jag mig genast för att publicera detta trots tidigare tveksamhet:

Vi är lustiga här på västkusten, döper problem till Fetto hit och Fetto dit och sandbagar med påstådd medvetenhet. Men det skedde till stor del för 10 år sedan och idag är större delen av sendarna faktiskt för fantasilösa namn (Mörten, Hummern, Red Bull och Skogsareten är nya exempel på detta) och korrekta gradförslag (flashbara 5+ och problem hårdare än 7a+ mm).

Har vi som gett namn till dessa Fettoboulders problem med feta människor? Nej inte alls, Fetto har inget med övervikt att göra. Är du chockad över detta så är det du som har problem. Här lite information om vad som menas:

Under Hönöboomens era möttes två intressegrupper ute i skärgården och misstycke uppstod. Sendare på ena sidan och birasnubbar på andra. I den vevan uppstod Fettot som ett namn på den störande åkomma vi kommit att förakta. Ursprunget till följande text hittades på en diskett med gammalt senditmaterial och som nu är remastrad, uppdaterad och utgiven efter övertalning. Ja det är i alla fall en person som tycker att den är läsvärd. Och visst är det äkta oldshool senditfeeling:

Det som kännetecknar Fettot är vanligtvis att denna påverkar sin omgivning negativt genom att vara högljudd, modemedveten och grabbig. Fettot är uteslutande av det manliga könet och symtomen debuterar oftast i samband med körkort, systemetålder och fint väder. Lokalt finner man symtom redan nere i mopediståldern. Åkomman tycks uppstå utan förvarning. Berättelser om personer som vaknar upp en morgon och plötslig inser att Mix Megapol faktiskt spelar ens favoriter och att reklambladet med stadsjeepar är mer läsvärt än morgontidningen är ganska typiska. Sedan är det vanliga att det dagliga livet påverkas genom en tilltagande lust att klä sig i vita jeans, vara högljudd i grupp och kasta ölburkar. De kraftigaste symtomen inträffar normalt under sommaren och oftast i närheten av härligt glittrande vatten. Det finns många olika symtom men i regel krävs det gruppaktivitet och inslag av omåttlighet för att klassas som Fetto. Exempelvis är en person som besöker bilhandlaren för att kolla in senaste modellen är i regel fullt frisk medan fem grabbar som besöker flera bilhandlare i samma syfte är obotliga Fetton.

För en sendare är just bilhandeln lätt att undvika, där finns ju inget att senda! Men syftet är att beskriva och samt att förebygga. Vem som helst kan bli drabbad och för att identifiera riskerna för den etablerade sendaren bör du läsa igenom följande och svara ärligt, gärna tillsammans med någon som känner dig

Varningssignaler på att du ligger i riskzonen kan vara:

· du lyssnar redan på reklamfinansierad radio
· du förlägger midsommarens sendar-sessionen till Smögenbryggan
· du blir irriterad på framförliggande i ditt scorecard
· du tar på dig fritidskläder när du ska ut och klättra
· du har fått större biceps medan tekniken blivit sämre
· du måste ticka upp allt som går att hålla i/stå på
· ett sug efter att äga ett par vita jeans

Känner du igen dig i minst tre av dessa klassiska Fettosymtom är du illa ute:

· du har tribaltattoo/taggtråd
· du brukar köpa champagne på nattklubb
· du lämnar engångsgrillen i naturen utan att tänka två
· du säger ”ut med grabbarna”
· du har bluetoothmojäng i örat
· du spelar nätpoker
· du köper Aftonbaladet/Expressen
· du har vita jeans

Efter denna exposé i fördomens underhållande värld så undrar nu läsaren eventuellt varför Sendit störs sig på dessa uppenbarligen jobbiga djävlar. Det är inte bara fördelar med bra klättring i en bedårande vacker kustmiljö, den vackra naturen lockar tyvärr fram det värsta hos en del, så pass att de blir Fetton. Förvisso lätta att undvika genom att krypa in under ett block ute i murriga skogen men det är inte aktuellt. Vi respekterar att gänget vill ut och bira loss i skärgården och så länge de inte öser discorefränger över nejden och lämnar skräpet kvar så är det lunga. Vårt romantiska sendarfokus är verkligen lättstört. Glad sommar!

22 maj 2008

Le Toupé

Klockan 20:33 kommer solen runt stora trädet och sprider ljus. Ted poserar.

Ikväll blev det en sväng i mitt kvarter. Ted vågade sig hit från Gamlestan och Fredrik ända från Masthugget. Upp till Delsjön begav vi oss.

Le Toupé är ett klassiskt problem av en klassisk man. Dess läge lite snett bortom den sedvanliga boulderrundan håller trafiken nere och ofta hinner naturen strö grönt över de goa greppen. Denna afton var den däremot ren och upptickad. Historien bakom namnet är kort och belysande. När Sparky borstade av problemet så lyckades han lyfta av toppens mosslager i ett enda stycke. Kvar blev en skallig bulle i skogen - Le Toupé! Traditionellt toppas problemet ut rakt upp från det stora steget/startgreppet men nu gjordes den med det bra greppet till vänster om den första gastonsluttaren. Möjligen något lättare men bra mycket finare. Ut och gör! [EDIT] Finare är min smak givetvis. Orginalbetan bjuder in till ett hiskligt smearäventyr medan "nya" gör att de sköna sidosluttarna verkligen används så som de ser ut att vara gjorda för.

Kvarteret bjuder på andra gömda problem. Överås Svarta ovanför Överåsparken är en crimpig jävel som inte ger sig så lätt. När vi står där så dyker Bmx-Jon upp. Lite helt otroligt med tanke på att problemet har stått mer eller mindre orört sedan Göteborgskravallerna. Stryk blev det och blod på klippan blev det. Välkommen och på återseende.

--> Jon och Ted väntar på att få smäll på fingrarna.

19 maj 2008

Almenäs

Jocke klättrar Shit Happens och strax därefter trampar han i bajs. Pontus som är lite av en kännare säger att det är människobajs. Trots en stunds idogt gnuggande mot kvalitetsmossa så försvinner inte den deliciösa doften. Jocke blir arg och till 5.10 R&D skickar han en buggrapport om att stealthgummit verkar suga åt sig dåliga dofter. Platsen är Almenäs och förutom Jocke Thåström och Pontus Gårdinger så rynkar även Ted Danson, Johan Wolfgang von Goethe och jag, till dagen under namnet Rimjob, på näsan åt le bouquet.

Första gången för Johan och mig och spända på vad som väntar tutar och oroar vi oss mot Borås. Varannan kilometer regnar det, en kort skvätt och sedan fint. Och så fortsätter det under en stund när vi är på plats, dock aldrig så pass att det äventyrar sendningen. Temperaturen ligger på sticky 6-7 grader och det är väl inte fel i slutet av maj i en skog som förmodligen kan vara hyggligt fuktig utanför spannet 15 dec – 15 jan. Ja det är till och med lite gnäll på att det är kallt och en och annan åkarbrasa kommer väl till pass.

Den som anar att något inte stämmer så här långt anar helt riktigt. Drygt 190 ord och inget diss av något slag, förutom då att stealthgummi är susceptible to fragrance of shit. Almanäs är riktigt bra. Grym sten, sköna grepp och underhållande problem som lutar åt fel håll. Inte något som en västkustsendare vanligtvis får vara med om. De finns här och där men är då mer som ett exotiskt inslag i en vanlig grå vardag. Lite som att få se en Ferrari lägga lakrits utanför Elgiganten. Ska jag gnälla en smula så är landningarna stundvis något skumkrävande.

Denna gång blev det enbart klättring. Inget scoutande efter nyturer och knappt något borstande alls förutom en och annan uppiffning av igengeggade grepp. Dagens bästa var nog Tuppjuck, snyggt och balansigt och med en hemlig högerbenstwist blev fotmatchningen på sittstarten en kakbit. På Room with a view sjösattes det nya uttryck som SENDIT R&D har filat på den senaste veckan, SSID - Spot or Sweep Inflicted Doubt. Så småningom ska jag lägga in en ful tabell på sidan med rubriken Sendit Innovations and Statements och där ska denna nu gällande term vara med. DAB är för tunt som uttryck och dessutom är det ett märke på halvdan pilsner. Härmed är DAB slängt, bränt och glömt. På Room… kunde dock snart SSID undvikas genom att knuffa undan överskottspads samt att själva movet till läppen gjorde att kroppen knöt sig som vid kaskadkräkning.

En annan idé på innovation, eller vidareutveckling ska jag säga, är att det kan bli tal om fisting av en person som gnälligt låter påskina ett problems vansinniga koppling mellan grad och ansträngning, eller dissar en för 99% gångbar sekvens innan personen gjord minst 10 fokuserade försök. Denna form av spännande skrämsel har i ett initierat skede visat sig effektiv för att locka fram lyckade top-outs, uppskattande ryggdunk och ödmjuka tillkännagivanden av att det inte var så svårt trots allt. Mer glädje och framgång – mindre könsord och motgång. Utvecklingsnamnet är Tioförsöksregeln och kommer snart i en årsbok nära dig.


17 maj 2008

Sjung en sång vetja!

EDIT: Vad som försiggår någon annanstans är inte av speciellt stort intresse men trots det så behöver även jag luft då och då. Runt köksbordet börjar luften ta slut och boxbollen har jag lånat ut till en gammal arbetskamrat. Inte för att det är så pass att nävarna behöver knytas, nädu, inte en chans. Det finns annat att pissa på, t.ex. arbetsgivarsidan i Vårdstrejken eller schmocks som lämnar engångsgrillen i naturen. Debatten om Houdini var underhållande, och nu säger populationen att min favoritbrandman Restorps nya hårding uppenbarligen måste vara hårdare än vad han tycker, han kommer upp "uppenbarligen" genom att fingrarna passar bra eller att en ny sekvens blivit avslöjad. När ska 8a leverera nyheter som framkallar stoke? De kan bara inte hålla sig, bara måste jämföra och ifrågasätta. Jag ska inte säga mer för jag är inte insatt, istället har jag modifierat en punkrocksång.

No Beta
En lätt bearbetning av Bad Religions - No Direction

A sullen figure wobbles graceful like a toad
his life was holy and he couldn't bear the load
he left his thoughts of easy big points behind
he raised his torso and he looked into the sky
shouting his questions
looking for directions
"what do I do now?"

Now a confused sportclimber stares at the laptop tray
the stresses of rankings compound every day
he glances up to see the latest news of
bleary
and gets ideas from the editors nasty theory
in need of affection
he craves a direction
his heroes offer him

Everyone is looking for something
and a few assume they know what it is
no one can live with the decisions of their own
it seems so they say to everyone else
to tell 'em what to be
tell 'em what to send
tell 'em what to confirm
tell 'em how to act and think and compel others compulsively
until the world is all like them

A righteous sportclimber came and asked me to reflect
he judged my lajfstalj was sending incorrect
I don't believe in self important folks who preach
no tickmarks can make your life complete
prepare for rejection you'll get no beta or direction from me
you'll get no beta or
direction from me
you'll get no beta
from me


15 maj 2008

Lätt beröring

Det har varit uppe ett par gånger nu. Att bli dabbad. Att dabba. Betyder lätt beröring/tryckning enligt en ordlista. Det betyder även plattfisk enligt samma ordlista. För mig ett nytt ord att lägga till tugget. Hur ska det användas? Vad säger sendaren?

Kanske:

-Ursäkta, kan ni ta ett steg bakåt för att jag ska undvika dab.

Eller mer troligt:

-Fetto, inget dabbande nu.

Men kanske mest användbart:

-Ingen lätt beröring din plattfisk.

Uppmärksamma spotters vet när det ska spottas och hur. Se till de risker som finns, som här när en rutinerad spotter sitter en bit bort med armarna redo för att skydda en kall öl från att bli utskvimpad.

12 maj 2008

Kul i Bohuslän

Pontus låter mig veta att han å Ted ska upp och rycka sten i Bohuslän över helgen och undrar om jag är sugen på att hänga med. Klart jag är. Det är inte bara vi som ska göra samma sak, /F med familj, Kalle, Martin, Walker, Lina, Emil m.fl. Väderpresentatören målar stor sol och pratar om högsommarvärme inför helgen och om han varit sendare hade han kanske skojat om att det blir sticky – sticky som i att tank-topen klibbar fast på ryggen och sedan levererat ett hemmagjort sendarordspråk:

-Du vet att det är sticky när biceps suger sig fast på latissimus.

Min första tanke när jag inser att jag ska till Bohuslän utan rack och rep är att det är mot mina principer, innan jag smått överraskad inser att jag inte har några sådana principer.

Helgen startar på fredagseftermiddagen med skuggiga sprickor på Ulvåsen med Råggan. Lite jamfest innan boulderfest är fin set-up för ett veckoslut. Ulvåsen är ett av få alternativ när hettan dallrar i götet. Sol först framåt sen eftermiddag håller klippan sval och myggrik. Tickat blir en eventuell förstarepp av Lule-Stefan å Patriks korta, branta och breda Kolla, ett ufo! Frasig, jordig och mossig gav ett intryck av FA men som Råggan sa:

- Finns väl ingen göteborgare som kan gå förbi en brant spricka.

Friskt uttryckt men vid en andra tanke så hör citatet hemma i samma låda som Piotr polkagristights. Dagens göteborgare går förbi sprickan för att klippa ett par bultar längre bort. På sista äventyrsleden blir jag glad av att onsighta klippans finaste tur Neverest.

Ted nedanför och på Lego.

Lördag efter lunch och jag sitter i bilen på väg norrut. I Kungelf är det kö och den somriga ritualen att dra på högsta värmen på högsta hastigheten för att undvika att bilen börjar koka gör årspremiär. På Häller råder det aktivitet. Det sends i värmen. Fredrik kortar av dynon till höger om Springboy med ett par meter när en liten liten crimp hittas. Spring Girl blir namnet. Stort grattis Fredrik!

1 Emil sätter fingret på begreppet lajfstalj 2 Pontus ägnar sig åt Pervers Travers

Min tanke var att det ska bli schuckert att komma upp och bara klättra. Njuta av rena etablerade linjer tills fingrarna skriker efter nåd. Blir ett problem innan jag tar fram borsten och sopar av några rackare. Dagen avslutas med fina Alf. Spång som numera är local visar att han är på hemmaplan och visar ett par olika taktiker för att nå framgång. Även min kropp orkar upp efter en del försök. Posset drar till Ulorna för flyfishing, korvgrillning, brasa och viskykåsa. Fin kväll!

1 Ted på Alf 2 Walker ger beta 3 Session på ...kundvagn

Lång frukost i solen på söndagsmorgonen innan stora skaran dra till Lyse. Pontus, Ted å jag blir kvar ett tag och gör ett problem och får sedan pisque total på Lego. Varmt och fuktigt mellan blocken och att den grova stenen äter hud blir vår ursäkt för att sticka. Vi åker å gamar en stund vid ...kundvagn i Lyse innan hemfärd. Tack för en trevlig helg!

09 maj 2008

Research

En sökning på flyttblock, grotta, block mm leder ofta till glada amatörgeologers hemsidor med ibland intressanta gallerier. I likhet med koppartjyven som förväntansfullt klickar runt i galleriet på hembygdsgårdens hemsida så klickar en sendare runt med samma förväntan, tjuven letat byten av värde, sendaren letar linjer av värde.

www.agrell.info

Vad skulle vara vackrare än några feta tickmarks dragna kors och tvärs över denna formation?

Utifall någon har svårt att urskilja vad som är allvarligt menat, och vad som är är ett försökt till att vara rolig poängterar jag att den som målar tickmarks kors och tvärs gärna bör utsättas för straff , om möjligt inom vad lagen anser vara ok.


07 maj 2008

Några ord mitt i veckan

Jag tackar för den uppskattning jag fått sedan bloggdebuten, eller fortsättningen kanske jag ska säga för jag har trots allt bara varit ute på sjön ett tag.

Johan på underhållande Klätterbilder spår att hans intresse för klättertidningar kommer att ta slut om sex månader. Om han syftar på svenska Bergsport har jag inte en aning om men för egen del så har jag inte under de senaste åren kommit längre än att jag svept blicken över omslaget och dess text där borta på Stadsbiblioteket. Och då är den helt gratis att läsa. Och egentligen är det samma sak för utländska tidningar. Det sista riktigt roliga jag läste var i nytursrutan i nyss nämnda tidning (japp yngel, förr rapporterade vi in till en nytursredaktör även om det var en sökt tur med ett fantasilöst namn på Kullaberg) Detta var någon gång då jag glatt studsade omkring med hemmasydd kritpåse och svarta Tao och de muntra orden var Daniel Bidners fantastiska nytursnamn som jag tror var, rätta mig om det inte är ordagrant, Guillou låter sektledare piska kvinna i TV. Varför det är något sådant som jag har lagt på minne är en möjlig gåta men jag upplever att det kan vara så att det ger en skön distans till prestationen samtidigt som att det är så oerhört väl valt namn. Smaka på det en stund… nå? Hur ska jag få samma upplevelse en gång till? Tipsa mig gärna men Shermans Slightly censored climbing storys har jag redan läst om det är den du tänker på.

För att inte tappa bort Johans poäng så återvänder jag dit. Välskriva bloggar som exempelvis BRUNO med god bredd fyller ett utrymme som inga tidningar har en chans att matcha. Här kan jag få en smula av samma känsla som Bidner bidrog med, kolla in rubriken Chicago, icke, Skultuna!? och försök förstå varför jag blir rörd när klättervänner levererar en del vardag och en del sendning. Jag gissar att bloggtexters storhet ligger i att de uppkommer och publiceras så snabbt. Tänk om en till stor del annonsberoende tidning skulle granska texten först? Vad blir kvar? Baron Bosse redpointade The Annihlator 9a på andra försöket. Han säger att han har tränat med denna specifika tur i tanken hela vintern. Noterbart är att Lether Morrison har registrerat den som 9a+ på 8a.nu. Å det vill vi väl inte läsa i en tidning, det är ju ändå gårdagens nyhet hur snabbt än modern trycksvärta torkar. För att exakt illustrera vad jag menar med att bloggar ger mer än tidningar så knåpade jag ihop detta för sådär 15 minuter sedan, strax efter att jag kommit hem våryr från en ordentlig After Work. Vilken tidning väljer att publicerar ett sådant ögonblick av plötslig inspiration till följd av att hittat en compact disc med gamla scannade foton?

Järn-Andy tar sig upp på Fettostenen på Hönö i styv kuling och visar med enkel gest vilka vördnadsfulla naturromantiker vi sendare är. Men varför slår han ut armarna och vad tänker han när han står där med frisk luft i lungorna? Är det den kraftfulla omgivningen med sitt rasande hav och piskande vind som ger honom en upplevelse av religiöst slag eller är det att var på toppen och känna fighten rätt i nyllet? Är han medveten om att det finns andra människor på samma plats? Är han helt och hållet fångad av stormen och ser sig som en albatross på väg dit vinden för honom? Är han en skeppsbruten som ohörbart skriker Ta mig då din jävel! Är han en galen ubåtsvakt som utmanar både väder och alliansens spaningsflyg?

Foto: Åsa Holmner-Rocklöv


06 maj 2008

Hygien

- Är det dina klätterskor som sticker död?
- Uhuh, det kanske är dags för en skrubb.

Dags för vårstädning, låta en frisk doft av grönsåpa slå emot en när ryggsäcken öppnas. Få annat än flugor som spottar. (innan du följer receptet så bör du veta att detta är syntetläder).

Såg Walkers klipp från Borås alldeles nyss och blir nu riktigt sugen på att dra dit. Sugen förut men nu sugen på riktigt. Vad säger ni kräsna boys, dags att dra österut? Smuliga sluttare i S-Backa och endless utsteg på öarna finns ju alltid kvar.


04 maj 2008

Climb In ´n´Out

-Kolla, jag har varit på begravning säger Magnus och visar en bild från sin nya mobiltelefon.

En stund senare rullar en kylig skugga in över Hasses o Moas uteplats och fredagkvällen fortsätter i vardagsrummet. En öl till serveras och publiken vill se mig använda min livrem med inbyggd kapsylöppnare ännu en gång. Hasse visar sedan sin nya videokamera. På hemvägen berättar Kånken om sina nya telegluggar.

-Jo jag tackar, det smakar utmärkt. Ni har inte starköl, eller ett järn möjligtvis? Jag behöver något som gör mig snäll och tranquil. Nähä.

Jag pratar till mig själv efter att blivit övergiven av lusten. Lördagen har ägnats på Gärdsås trestjärniga klassiker. Förra och nästa generations klättrare hade mötts upp denna behagligt tempererade dag. Marken var täckt av solskydd och kojor, stämningen på topp och topprep överallt. Råggan oroandes över ynglens såpbubblor som kom farande och poppade farligt nära smearsen inför hans skarpa kör på den fina Lutfisk.

Tillåt mig att ösa en skopa gnäll och dramatik. Dagen var fin som sagt. Kommer hem hungrig och skitig, lägger ner lite tid på hygien och sedan ett snabbt slangbyte på hojen innan det bär iväg till Järnringen, swingersklubben som Gbg KK hyr av den scarfprydde Liss för Climb In´s traditionsenliga lördagsfest. Trots ny slang så står snart hojen där tom på luft. Jag formar ett könsord med hela kroppen. Måste vara några vassa grader eller nått på fälgens insida tänker jag, förbannad men inte katatonisk, än. Tar Helenas cykel. Den borde ha körförbud har jag sagt vid några tillfällen. Det finns inget på den som är varken pålitligt eller friktionsfritt. Och i en kurva vrider jag styret 90 grader, bara styret. Balansen blir överraskad av den plötsligt rubbade normen för hur styre, färdriktning och broms fungerar. Det är en bit ut till festen och jag står utan smidig transport. Glöm bil eller buss, nackdelarna är svårmotiverade vid det här laget, lusten för party dog bort. Blev pizza och zappande mellan Tony Montana och Terminator hemma istället.

Söndag. Även denna dag tog vi med repet ut. Den oftast blöta Reselinväggen var i klätterbart skick och då passar man på. Finfina turer. Klätterguiden över Gbg rekommenderar ofta en del lustiga turer men här kan jag se att de har fått till det hyffsat även om PCP och VPS inte är de enda fina här. Värmen och tidigare aktivitet sätter spår i huden och det är med ömmande fingrar vi tar ihop repen när Oskar och Alex dyker upp. Skiftbyte i sportfabriken. Åke svänger förbi på sin trimmade cykel och säger att festen var toppen. Med de orden blir jag glad över att jag höll mig hemma, en toppenfest brukar inte betyda klättring dagen efter. Innan vi åker får jag tipset att east coasters har fått pisk uppe på Hällers höga problem. Det blir jag rekommenderad att skriva. Mer om det kommer förhoppningsvis upp på Bruno inom kort.

Helgens enda bild: Farbor Alex och farbror Oskar gläds åt Kajsas wrestling move på pappa Råggan.

02 maj 2008

Ghettogläntan

Det sitter män i bara kalsongerna på Ängen. Men Gbgs klätterklubb har ordnat tillstånd fram till söndag.

En snabb session på Ghettogläntan assis blev det. Har du toppat ur Spagaten så har du kanske sett den. Ligger 30 meter i från utsteget. Problemet är en smula bortglömt. Har kollat på dess sittstart några gånger och undrat om det kan vara något. Det ser hyggligt bökigt ut. Men nu passade det att borsta och testa. Hmmphffff. Arbetsamt. Kräver att hela kroppen är på gång. Underhållande och annorlunda Utbybouldering. Upp och känn på den.